Figurant spelen

Soorten figuranten

Wist u dat er verschillende soorten figuranten bestaan?

We onderscheiden de volgende types:

  • Massafigurant – komt meestal amper in beeld, ergens in de achtergrond in een film, gewoonlijk geselecteerd op lengte en leeftijd, geen verdere bijzonderheden.
  • Figurant – komt iets langer in beeld, dus ook wat meer selectie-eisen, want uiterlijk speelt een beetje mee en het is wel handig als iemand enigszins weet wat de bedoeling is.
  • Publiekfigurant – meestal collectief, net als bij massafiguranten, bij een show bijvoorbeeld om te applaudisseren, juichen en joelen.
  • Edelfigurant – meestal wel goed in beeld, geselecteerd op iets bijzonders dat men kan, of op uiterlijk. Verdient tot 250% meer dan een (massa)figurant. Soms komt er tekst bij of een bijzondere functie.
  • Special – geselecteerd op een bijzondere uiterlijke eigenschap, zoals een dubbelganger van een beroemdheid, een albino of een dwerg.

Wat is een castingbureau?

Een castingbureau is een tussenpersoon tussen een opdrachtgever en jou. Heeft een opdrachtgever figuranten nodig, dan kan hij via het castingbureau de juiste persoon daaroor uitzoeken. Bij een castingbureau kun je je inschrijven als je wilt figureren, maar ook als het de bedoeling is dat je acteur of actrice wordt, of als je in bijvoorbeeld een reclame wilt spelen. Het castingbureau is voor jou een prima ingang.
Kies wel een betrouwbaar bureau uit, want er bestaan meerdere castingbureaus die niet te vertrouwen zijn. Moet je veel geld betalen voor je inschrijving, doe het dan niet daar. Bij de meeste bureaus moet je foto’s inleveren; mocht men zelf foto’s van je willen maken voor een groot bedrag, dan ruikt het al niet goed, want bij een betrouwbaar bureau wordt daar nooit om gevraagd.

Figurant spelen

Een figurant speelt in een film, televisiefilm, toneelstuk of commercial, maar heeft niet een echte rol. Het blijft dan bij het zichtbaar of hoorbaar aanwezig zijn. Om zo’n productie realistischer te laten lijken, zijn er vaak figuranten nodig.
Wil je figurant worden, dan kun je je bij een castingbureau inschrijven. Bij de meeste is dat gratis.

Leuk?

Figureren voelt al snel aan of je zelf een beroemdheid bent, hoewe je misschien niet eens opvalt. Het is natuurlijk wel een leuke en in mindere of meerdere mate ook een spannende ervaring, want je werkt wel even met echte beroemdheden. Ook kun je eens wat meemaken van de sfeer achter de schermen, hoe het eraan toe gaat als er een film of iets dergelijks wordt opgenomen.

Wat brengt het op?

Soms niet veel. Meestal krijg je niet eens de reiskosten vergoed en het is nog maar afwachten of je een toeslag ontvangt omdat je vroeg aanwezig moet zijn of lange dagen moet maken.

Zorg voor eigen kleding

Je moet ook voor je eigen kleding en make-up zorgen. Verwacht niet dat als je eens figurant bent geweest, jou meteen een carrière als acteur te wachten staat, hoewel veel beroemde acteurs ook wel als figurant begonnen zijn.
Soms kom je in aanmerking voor een toeslag, bijvoorbeeld een exclusiviteitstoeslag die betrekking heeft op een merk, of een billboardtoeslag of een ‘toeslag naakt’ voor wanneer er bloot te zien is.
Bedragen verschillen onderling en kunnen ook wel eens wat hoger uitpakken omdat het bijvoorbeeld om een nachtopname gaat.

Copyright 2018 betrouwbaarthuiswerk.info