Figurant gezocht

Wat is een figurant?

Een figurant is een persoon op de achtergrond van bijvoorbeeld een soapserie, film, commercial of theaterstuk. Hij of zij heeft geen tekst gekregen maar is wel zichtbaar. Als een film zich bijvoorbeeld op straat afspeelt dan zijn er mensen zichtbaar, maar in een film zijn dit allemaal figuranten die hiervoor uitgekozen zijn. Een lege straat zou er niet uitzien, daarom is gebruik maken van figuranten dan een hele goede oplossing. Een figurant kan van alle leeftijden zijn. Als u figurant wilt worden kunt u zich inschrijven bij een castingbureau. Meestal wordt er geen inschrijfgeld gevraagd. Ook via zoekmachines op internet zijn er veel oproepen te vinden voor figuranten.

Soorten figuranten

 • Massafiguranten; veel mensen op de achtergrond


 • Publieksfiguranten; net zoiets als massafigurant, maar dan als publiek in een zaal bij bijvoorbeeld een theaterstuk.


 • Edelfiguranten; dit zijn speciaal geselecteerde figuranten. Geselecteerd op talent of uiterlijk. De vergoeding van een edelfigurant is ongeveer 2,5 keer zoveel als de overige figurantenrollen. De edelfiguranten worden meestal goed in beeld gebracht.
 • Speciale figurant; deze figuranten zijn geselecteerd op hun uiterlijk omdat ze bijvoorbeeld lijken op een beroemdheid.

Als een persoon, ondanks zijn figurantenrol, blijkt op te vallen op een positieve manier in bijvoorbeeld een film. Dit doordat erover gepraat wordt, bijvoorbeeld op Twitter. Dan kan het zo zijn dat er aan de figurant een (kleine) “echte” rol wordt aangeboden. Het is een kleine kans, maar een figurant kan “ontdekt” worden en een aanbod krijgen voor een (kleine) rol. Hier moet u natuurlijk niet vanuit gaan. Figurantenrollen zijn officieel bedoeld voor personen die hier gewoon lol aan beleven. Van het werk van een figurant kan je niet leven, de verdiensten zijn laag.

Wat verdient een figurant?

Figuranten krijgen voor hun werk meestal maar een lage vergoeding. Soms wordt er reiskostenvergoeding gegeven, maar dat is lang niet altijd het geval. Er zijn gevallen waarin er voor vroege aanwezigheid een toeslag betaald wordt door het castingbureau. Dit geldt soms ook voor lange dagen. Een figurant moet meestal zijn of haar eigen kleding regelen en zijn of haar eigen haar goed doen. Eigenlijk is een figurantenrol te bekijken als een eer om te doen en kan een opstapje zijn naar een echte rol in bijvoorbeeld een film of theaterstuk.

Oproep figurant gezocht

De opmaak voor oproep voor figuranten bestaat altijd uit 5 onderdelen;

 • Uitleg waarvoor er een figurant wordt gezocht,
 • Wanneer de figurant nodig is,
 • Waar het plaats vindt,
 • Het geslacht en de leeftijd van de gezochte figurant,
 • De eventuele vergoeding van de figurantenrol,
 • Hoe u kunt reageren op de oproep.

Waar zijn oproepen voor figuranten te vinden?

Er zijn veel website op internet die figuranten werven. Dit worden ook wel castingbureaus genoemd. Voorbeelden van websites waar figuranten worden gezocht zijn;

 • www.filmcastings.nl,
 • www.figurantengezocht.nl,
 • www.versfilmentv.nl,
 • www.filmfiguranten.nl.

Dit zijn lang niet alle websites. Als u wilt weten of er voor bijvoorbeeld een bepaalde soapserie of specifieke film een figurant gezocht wordt, kunt u ook zoeken op de naam van bijvoorbeeld de film, serie of theaterstuk, met daarachter het woordje “figurant gezocht?”. Maar de meeste castingbureaus hebben een goed overzicht van de actuele oproepen voor figuranten.

Copyright 2018 betrouwbaarthuiswerk.info